GiliSoft File Lock Pro

Behold kontrollen over private filer i Windows. Lås eller skjul valgt innhold, hindre uønskede endringer, lag krypterte kopier og se aktiviteten i mappene du overvåker.

  • Lås, skjul eller beskytt filer, mapper og lokale datastasjoner
  • Administrer filer på USB-stasjoner og lås delte mapper i lokalnettet
  • Lag krypterte GFL/EXE-filer og overvåk endringer i mapper
GiliSoft File Lock Pro beskytter filer, mapper, stasjoner og USB-lagringsmedier i Windows

Slik bruker du GiliSoft File Lock Pro

Velg en oppgave for å se aktuelle funksjoner og illustrerte trinn: Lås eller skjul lokale filer, administrer eksterne stasjoner eller delte mapper, lag krypterte filer, overvåk mapper eller gjenopprett vanlig tilgang.

Hva vil du gjøre?

Lås og lås opp lokale filer og mapper

Bruk Locking File til å styre tilgang på den beskyttede Windows-PC-en. Lås opp fra den samme listen. Bruk File Encryption når du trenger en separat, beskyttet kopi.

Åpne det lokale området Locking File

Åpne GiliSoft File Lock Pro med administrasjonspassordet, og velg Local Disk > Locking File. Begynn med en testfil eller -mappe du kan unnvære, slik at du kan kontrollere både låsing og opplåsing.

Under Local Disk > Locking File finner du Lock Files/Folders, Lock Drive, Unlock, Set to lock, Status og Refresh.

Legg til filen eller mappen du vil låse

Klikk på Lock Files/Folders og velg ønsket element. Kontroller stien i listen File / Folder / Drive List. Lock Drive er et eget valg for en støttet lokal datastasjon og er ikke nødvendig for å låse én mappe.

Lås elementet og sjekk tilgangen

Marker elementet i listen og bruk Set to lock ved behov. Sjekk Status, bruk Refresh og prøv å åpne elementet i Filutforsker. Låsing styrer lokal tilgang og oppretter ikke en kryptert fil for overføring.

Lås opp elementet og sjekk at tilgangen er som vanlig

Gå tilbake til Local Disk > Locking File, marker elementet og velg Unlock. Oppdater listen og sjekk at filen eller mappen åpnes som vanlig. Ha administrasjonspassordet og gjenopprettingsinformasjonen tilgjengelig.

Se gjennomgangen av hvordan du låser filer og mapper.

Les også: Slik passordbeskytter du en mappe.

Velg mellom låsing, skjuling, skrivebeskyttelse og kryptering

Lås
Sperrer lokal tilgang til det valgte elementet til du låser det opp i File Lock Pro.
Skjul
Skjuler valgte elementer i Filutforsker. Bruk Unhide i listen for å gjøre dem synlige igjen.
Skrivebeskytt
Beholder innholdet lesbart, men hindrer redigering, sletting, omdøping, flytting og skriving.
File Encryption
Lager en separat GFL- eller EXE-fil som åpnes og dekrypteres med sin egen fremgangsmåte.

Skjul filer, hindre endringer eller overvåk en mappe

Skjul filer, mapper og stasjoner, eller gjør dem synlige igjen

  1. Velg Hiding File og legg til det du vil skjule

    Åpne Local Disk > Hiding File. Bruk Hide Files/Folders for valgte filer og mapper eller Hide Drive for en støttet lokal datastasjon.

  2. Skjul elementet og kontroller statusen

    Marker elementet i listen og bruk Set to hide ved behov. Sjekk Status. Test først med en fil eller mappe du kan unnvære, og se om den vises i Filutforsker.

  3. Gjør elementet synlig igjen med Unhide

    Gå tilbake til Hiding File, marker elementet og velg Unhide. Bruk Refresh og sjekk at det opprinnelige elementet vises og åpnes som vanlig.

Hiding File har egne valg for filer og mapper og for en lokal stasjon, i tillegg til Unhide og Set to hide.

Relatert hjelp: skjul filer eller mapper og skjul en lokal stasjon.

Hindre redigering, omdøping eller sletting

  1. Legg til elementet under Protecting File

    Åpne Local Disk > Protecting File. Velg Protect Files/Folders eller Protect Drive for det aktuelle elementet.

  2. Slå på skrivebeskyttelsen og test den

    Marker elementet i listen og bruk Set to protect. Sjekk Status og test lesing, redigering, omdøping, flytting og sletting med data du kan unnvære. Dette er lokal skrivebeskyttelse, ikke kryptering.

  3. Bruk Unprotect før du gjør endringer

    Marker elementet i samme område og velg Unprotect for å tillate endringer igjen. Oppdater listen og sjekk at du kan redigere eller slette som vanlig.

Under Protecting File finner du Protect Files/Folders, Protect Drive, Set to protect og Unprotect.

Les også: Hindre at en fil eller mappe gis nytt navn eller slettes.

Overvåk endringer i en mappe

  1. Legg til mappen du vil overvåke

    Åpne Local Disk > Folder Monitor, velg Add, og velg mappen. Bruk Advanced Settings for innstillingene som finnes i den installerte versjonen.

  2. Gjør en testendring og oppdater loggen

    Gjør en ufarlig testendring i mappen, gå tilbake til Folder Monitor og velg Refresh. Sjekk kolonnene Time og Event nederst i loggen.

  3. Eksporter hendelser eller avslutt overvåkingen av mappen

    Bruk Export for å lagre en kopi av hendelsene. Behold den eksporterte filen før du tømmer loggen. Bruk Remove for å fjerne en valgt mappe fra overvåkingen.

Den øverste listen viser overvåkede mapper. Panelet nederst med kolonnene Time og Event har egne knapper for Refresh, Export og Clear.

Les også: Slik viser du logger for Windows, programmer og mappeaktivitet.

Beskytt en ekstern stasjon eller en delt nettverksmappe

Bruk External Disk for flyttbare lagringsmedier og Shared Folder for en delt mappe i lokalnettet. Områdene har separate lister over elementer.

Lås filer på en USB-stasjon eller ekstern stasjon

  1. Koble til og identifiser den aktuelle stasjonen

    Koble til USB-stasjonen eller den eksterne stasjonen og sjekk stasjonsbokstaven og mappestien i Windows. Ha administrasjonspassordet tilgjengelig.

  2. Legg til og lås valgt innhold

    Åpne External Disk > Locking File, bruk Lock Files/Folders, og legg til filene eller mappene. Marker elementet og velg Set to lock ved behov.

  3. Sjekk tilgangen og bruk Unlock når du er ferdig

    Sjekk statusen og test tilgangen til det valgte innholdet. Gå tilbake til denne listen og bruk Unlock for å gjenopprette tilgang. Bruk File Encryption hvis du trenger en beskyttet fil for overføring. Ikke regn med at en lokal regel gjelder på en annen datamaskin.

Under External Disk > Locking File administrerer du valgte filer og mapper på flyttbare lagringsmedier.

Skjul filer på en USB-stasjon eller ekstern stasjon

  1. Koble til det flyttbare lagringsmediet

    Koble til den aktuelle USB-stasjonen eller eksterne stasjonen før du velger filer. Sjekk stasjonsbokstaven og stien.

  2. Bruk listen Hiding File under External Disk

    Åpne External Disk > Hiding File, velg Hide Files/Folders, og legg til ønsket innhold. Marker det og bruk Set to hide ved behov.

  3. Sjekk synligheten og vis filene igjen med Unhide

    Sjekk statusen og se etter filene i Filutforsker. Gå tilbake til listen Hiding File under External Disk og velg Unhide for å gjøre filene synlige igjen.

Skjermbildet av Hiding File under External Disk viser en tom liste. Koble til stasjonen før du velger innhold.

Relatert hjelp: Skjul en mappe på en USB-stasjon.

Lås eller lås opp en delt nettverksmappe

  1. Sjekk tilgangen til den delte mappen

    Koble til riktig lokalnett og sjekk at du har tilgang til den delte mappen med de nødvendige Windows-tillatelsene.

  2. Finn funksjonen for å låse den delte mappen

    Åpne Shared Folder > Locking File. Bruk Lock Folder, velg den delte mappen og bruk Set to lock på mappen i listen ved behov.

  3. Test tilgangen og gjenopprett den med Unlock

    Sjekk resultatet på de aktuelle klientmaskinene og med de aktuelle brukerkontoene. Marker den delte mappen i listen og bruk Unlock for å gjenopprette tilgangen. Én lokal test viser ikke hvordan låsen fungerer i hele nettverket.

Under Shared Folder > Locking File finner du Lock Folder, Set to lock, Unlock og den egne listen Folder List.

Lag og åpne krypterte filer

Lag en kryptert GFL- eller EXE-fil

  1. Legg til kildefilene eller -mappene

    Åpne More Tools > File Encryption og velg Add Files/Folders. Kontroller listen over kilder og behold en separat sikkerhetskopi.

  2. Velg GFL eller EXE og angi passordet

    Velg Encrypt to gfl eller Encrypt to exe. Angi passord og plassering når programmet ber om det. GFL åpnes med File Lock Pro installert. EXE åpnes ved å kjøre selve filen.

  3. Lag og test den beskyttede filen

    Vent til filen er opprettet, finn den og test passordet og dekrypteringen. Behold de opprinnelige filene til du har kontrollert resultatet.

File Encryption har valgene Encrypt to gfl og Encrypt to exe. Instruksjonene på skjermen viser også hvordan hver filtype åpnes.

Åpne og dekrypter en GFL- eller EXE-fil

  1. Sjekk hvilken kryptert filtype du har

    Bruk den ferdige filen med endelsen .gfl eller .exe i stedet for de opprinnelige kildefilene. Ha krypteringspassordet tilgjengelig og sørg for at det er nok plass på målplasseringen.

  2. Åpne filen på riktig måte for filtypen

    For GFL installerer du GiliSoft File Lock Pro på Windows-maskinen og åpner GFL-filen. For EXE kjører du den opprettede filen. Skriv inn passordet og velg arkiv- eller utpakkingsmappe slik åpningsdialogen ber om.

  3. Kontroller filene som er pakket ut

    Vent til utpakkingen er ferdig. Åpne dokumentene eller mediefilene og sjekk innholdet. Dekrypteringen legger tilgjengelige filer på den valgte plasseringen. Håndter disse kopiene separat fra den krypterte filen.

På skjermbildet av File Encryption ser du at GFL krever det installerte programmet, mens EXE åpnes ved å kjøre filen.

Slett valgte filer og mapper sikkert

File Shredder er beregnet på data du kan unnvære. Ikke bruk det til midlertidig skjuling eller låsing. Behold nødvendige sikkerhetskopier før du legger noe til i listen.

  1. Legg bare til filer og mapper du vil slette permanent

    Åpne More Tools > File Shredder og bruk Add Files/Folders. Kontroller de valgte stiene og bruk Remove eller Clear for å rette listen.

  2. Kontroller handlingen før du bruker Safe Delete

    Se gjennom Advanced Setting ved behov, og sjekk hvilke elementer du har valgt. Add drive og Disk Wiper er egne funksjoner for hele stasjoner. Ikke bruk dem hvis du bare vil slette én fil.

  3. Bekreft slettingen og vent

    Bruk Safe Delete for de valgte filene eller mappene, og vent til slettingen er ferdig. Kontroller resultatet. Unlock og Unhide kan ikke gjenopprette innhold som er slettet med File Shredder.

File Shredder har egne valg for Add Files/Folders, Add drive, Disk Wiper, Safe Delete og Advanced Setting.

Ikke gå ut fra at overskriving fjerner alle spor på enhver SSD eller flashenhet, eller at sletting av én kopi også fjerner sikkerhetskopier og synkroniserte kopier. Les veiledningen for sikker filsletting i Windows for å se hva slettingen omfatter.

Administrer passord, gjenåpning og programlogger

Endre administrasjonspassordet

  1. Åpne Change Password

    Velg Settings > Change Password. Prøveversjonen på bildet tillater ikke passordendring før registrering. Bruk valgene som finnes i versjonen du har installert.

  2. Angi og bekreft passordet

    Skriv inn det samme nye administrasjonspassordet i New Password og Confirm Password. Klikk deretter i passorddelen på Change hvis knappen er tilgjengelig. Oppbevar passordet sikkert.

  3. Sjekk at du kan administrere beskyttelsen

    Sjekk at du kan åpne File Lock Pro igjen og administrere et beskyttet testelement. Konfigurer E-post for gjenoppretting i god tid før du gjør deg avhengig av skjult eller låst innhold. Administrasjonspassordet er atskilt fra passordet til en kryptert fil.

Change Password har separate passord- og e-postdeler med hver sin Change-knapp. Skjermbildet viser en melding om begrensningene i prøveversjonen.

Angi en e-postadresse for gjenoppretting

  1. Finn den separate e-postdelen

    Under Settings > Change Passwordfinner du Change Email under passordfeltene. På skjermbildet av innstillingene ser du begge delene.

  2. Skriv inn og bekreft en adresse du har tilgang til

    Fyll ut New email og Confirm email, og velg deretter i e-postdelen Change . Se gjennom innstillingen Notify to email når du setter opp e-postvarsler.

  3. Ha tilgangsopplysningene tilgjengelig

    Sjekk den registrerte adressen før du endrer administrasjonspassordet eller skjuler snarveier. Hvis du mister tilgangen, bruker du gjenopprettings- eller hjelpefunksjonen i programmet eller kontakter GiliSoft kundestøtte. En e-postadresse for gjenoppretting kan ikke gjenopprette filer som er slettet med File Shredder.

Velg reaksjoner ved feil passord

  1. Åpne Self Protect

    Velg Settings > Self Protect og finn Securityovenfor valgene for skjult modus.

  2. Se gjennom valgene for e-post og sperring

    Velg om det skal sendes et e-postvarsel, eller om pålogging skal sperres midlertidig. Skjermbildet viser mer enn fem feilforsøk og en midlertidig sperring på ti minutter. Sjekk teksten i din versjon fremfor å anta at grensene kan endres.

  3. Kontroller oppsettet for varsling og gjenoppretting

    Sjekk den registrerte e-postadressen for varsler. Ha administrasjonspassordet og en måte å gjenopprette tilgang på tilgjengelig.

Self Protect skiller mellom reaksjoner på gjentatte feilpassord og synlighetsvalg for skrivebordet, Start-menyen, hurtigkoblingen og hurtigmenyen.

Still inn skjult modus og snarveier

  1. Behold en måte å åpne programmet på

    Kontroller administrasjonspassordet, e-postadressen for gjenoppretting og en måte å åpne File Lock Pro på før du skjuler snarveier.

  2. Velg hvor programmet skal være synlig

    Åpne Settings > Self Protect og se gjennom Invisible (Stealth) Mode for skrivebordet, Start-menyen, hurtigkoblingen og hurtigmenyen. På skjermbildet av Self Protect ser du disse valgene.

  3. Sjekk at programmet kan åpnes og reverser uønskede valg

    Sjekk at snarveiene fungerer som forventet og at du fortsatt kan åpne programmet på den måten du har beholdt. Gå tilbake til Self Protect og fjern markeringen for en snarvei som skal vises igjen.

Still inn automatisk låsing ved omstart eller dvalemodus

  1. Åpne General settings

    Velg Settings > General settings og se gjennom valget for å låse filer eller mapper i listen automatisk ved dvalemodus eller omstart.

  2. Kontroller og aktiver listen

    Slå på automatisk låsing og bruk Add Files/Folders for de aktuelle elementene. Kontroller stiene, og bruk Remove eller Clear for å rette listen.

  3. Test låsing og opplåsing ved omstart eller dvalemodus

    Lagre arbeidet og test omstart eller dvalemodus med data du kan unnvære. Kontroller at innholdet er låst etterpå, og at du får tilgang igjen fra Locking File.

General settings har en avmerkingsboks for automatisk låsing og en egen liste med kolonnen Files /Folders. Funksjonen planlegger ikke låsing på et klokkeslett.

Vis eller eksporter programloggen

  1. Åpne listen over programhendelser

    Velg Settings > Program Log og se gjennom Enable Log Function. Denne listen er atskilt fra hendelser for overvåkede mapper.

  2. Oppdater og sjekk loggen

    Velg Refresh og se gjennom Time og Event for å se registrerte hendelser. Bruk Folder Monitor for mappeaktivitet i stedet.

  3. Eksporter loggen før du tømmer den

    Bruk Export for å beholde en kopi. Sjekk den eksporterte filen før du velger Clear. Se gjennom Exclude List separat når du avgrenser hva som skal beskyttes.

Program Log har Enable Log Function, kolonnene Time og Event og knappene Refresh, Export og Clear.

Løs vanlige problemer med filbeskyttelse

Et skjult element mangler

Åpne riktig lokal eller ekstern Hiding File-liste, marker elementet og velg Unhide. Sjekk at den opprinnelige stasjonen er tilkoblet.

En fil kan leses, men ikke endres

Finn elementet under Protecting File og bruk Unprotect når redigering skal tillates igjen.

En fil eller mappe på en ekstern stasjon er ikke tilgjengelig

Koble til den aktuelle stasjonen på nytt og sjekk gjeldende stasjonsbokstav og sti. Bruk listen under External Disk fremfor en lokal regel for en annen plassering.

En GFL-fil åpnes ikke på en annen PC

Installer File Lock Pro på den aktuelle Windows-maskinen og bruk krypteringspassordet. Sjekk at filen er den ferdige krypterte filen.

En lokal lås fungerer ikke som forventet

Marker riktig element i Locking File, sjekk Status, bruk Refresh og test både Set to lock og Unlock med en testfil eller -mappe.

Tilgangen til en delt mappe varierer mellom brukere

Sjekk at den aktuelle delte mappen er tilgjengelig, og kontroller klientkontoer, Windows-tillatelser og regelen for den delte mappen. Test på de faktiske klientmaskinene.

Vanlige spørsmål om File Lock Pro

Kan File Lock Pro skjule en hel stasjon?

Bruk Local Disk > Hiding File > Hide Drive for en støttet lokal datastasjon. Sjekk hvilken stasjon du har valgt, og test først med en stasjon du kan unnvære. Bruk Unhide i listen for å gjøre stasjonen synlig igjen.

Kan jeg låse filer på en USB-stasjon?

Koble til USB-stasjonen og åpne External Disk > Locking File for å administrere valgte filer eller mapper. Bruk Unlock for å gjenopprette tilgang. Bruk File Encryption for å lage en separat kryptert fil for overføring. Ikke regn med at en lokal tilgangsregel virker på andre datamaskiner.

Krypterer Protect filen?

Nei. Protect hindrer redigering, sletting, omdøping, flytting og skriving, men lar deg fortsatt lese innholdet. File Encryption lager en separat kryptert GFL- eller EXE-fil.

Hva er forskjellen på en GFL- og en EXE-fil?

GFL krever at GiliSoft File Lock Pro er installert på Windows-maskinen som åpner filen. En EXE-fil kan kjøres direkte. Åpne den valgte filen med krypteringspassordet, velg utpakkingsmappe og sjekk det utpakkede innholdet før du deler filen.

Hva bør jeg gjøre før jeg bruker skjult modus?

Angi en e-postadresse for gjenoppretting, ta vare på administrasjonspassordet, behold en måte å åpne programmet på og test tilgangen før du skjuler snarveier. Fjern markeringen for det aktuelle valget under Self Protect når en snarvei skal vises igjen.

Hvordan forbereder jeg gjenoppretting av passordet?

Åpne Settings > Change Password og angi en e-postadresse du har tilgang til, før du mister tilgangen. Behold separate sikkerhetskopier av administrasjonsopplysningene og viktige kildefiler. Bruk gjenopprettings- eller hjelpefunksjonen i versjonen du har installert, eller kontakt GiliSoft kundestøtte ved behov.

Hvordan gjør jeg en skjult, låst eller skrivebeskyttet fil tilgjengelig igjen?

Marker elementet i riktig liste. Bruk Unhide i Hiding File, Unlock i Locking File eller Unprotect i Protecting File. Sjekk Status og vanlig tilgang etterpå. Disse knappene gjenoppretter ikke slettet innhold, heller ikke filer som er slettet med File Shredder.

Er Folder Monitor det samme som Program Log?

Nei. Folder Monitor registrerer hendelser i mapper du har valgt å overvåke. Settings > Program Log registrerer tilgjengelige File Lock Pro-hendelser. Begge har visning og eksport, men dekker ulike hendelser.

Er File Lock Pro gratis, og hvilken lisens viser kjøpsknappene?

Du kan laste ned en prøveversjon for Windows. Sjekk begrensningene i versjonen du installerer. Kjøpsknappene i denne veiledningen viser det offisielle kjøpsalternativet til $39.95 for 1 år / 1 PC. Se gjeldende lisensvalg ved kjøp. Livstidslisensen er et eget alternativ.

Beskytt filene du lagrer i Windows

Bruk File Lock Pro til å styre lokal tilgang, lage krypterte GFL- eller EXE-filer, beskytte eksterne stasjoner og overvåke mapper.