GiliSoft File Lock Pro

Houd in Windows zelf de controle over uw privébestanden. Vergrendel of verberg geselecteerde bestanden, voorkom ongewenste wijzigingen, maak versleutelde kopieën en bekijk de activiteit in de mappen die u bewaakt.

  • Bestanden, mappen en lokale gegevensschijven vergrendelen, verbergen of beveiligen
  • Bestanden op USB-opslag beheren en gedeelde netwerkmappen vergrendelen
  • Versleutelde GFL- of EXE-bestanden maken en mapwijzigingen volgen
GiliSoft File Lock Pro beveiligt bestanden, mappen, schijven en USB-opslag in Windows

Handleiding voor GiliSoft File Lock Pro

Kies een taak voor de bijbehorende knoppen en stappen met schermafbeeldingen: lokale bestanden vergrendelen of verbergen, externe opslag of gedeelde mappen beheren, bestanden versleutelen, mappen bewaken of de normale toegang herstellen.

Wat wil je doen?

Lokale bestanden en mappen vergrendelen of ontgrendelen

Gebruik Locking File om toegang op de beveiligde Windows-pc te beheren. U kunt bestanden via dezelfde lijst ontgrendelen. Gebruik File Encryption wanneer u een apart versleuteld bestand nodig hebt.

Het lokale onderdeel Locking File openen

Open GiliSoft File Lock Pro met het beheerderswachtwoord en kies Local Disk > Locking File. Begin met een testbestand of testmap die u kunt missen, zodat u zowel vergrendelen als ontgrendelen kunt testen.

Onder Local Disk > Locking File vindt u Lock Files/Folders, Lock Drive, Unlock, Set to lock, Status en Refresh.

Het bestand of de map toevoegen

Kies Lock Files/Folders en selecteer het gewenste bestand of de gewenste map. Controleer het pad in File / Folder / Drive List. Lock Drive is een aparte optie voor een ondersteunde lokale gegevensschijf; u hebt die niet nodig om één map te vergrendelen.

De vergrendeling toepassen en de toegang controleren

Selecteer het item in de lijst en kies zo nodig Set to lock. Controleer Status, vernieuw de lijst met Refresh en probeer het item te openen in Windows Verkenner. Vergrendelen regelt lokale toegang; er wordt geen versleuteld bestand gemaakt om te versturen.

Het item ontgrendelen en de normale toegang controleren

Ga terug naar Local Disk > Locking File, selecteer het item en kies Unlock. Vernieuw de lijst en controleer of het bestand of de map weer normaal opent. Houd het beheerderswachtwoord en de herstelgegevens bij de hand.

Bekijk de video over het vergrendelen van bestanden en mappen.

Lees ook: Een map beveiligen met een wachtwoord.

Kiezen tussen vergrendelen, verbergen, schrijfbeveiliging en versleutelen

Vergrendelen
Blokkeert lokale toegang tot het geselecteerde item totdat u het in File Lock Pro ontgrendelt.
Verbergen
Verbergt de geselecteerde items bij normaal bladeren. Kies Unhide in de lijst om ze weer zichtbaar te maken.
Beveiligen tegen wijzigingen
Houdt de inhoud leesbaar, maar verhindert wijzigen, verwijderen, hernoemen, verplaatsen of schrijven.
File Encryption
Maakt een apart GFL- of EXE-bestand, dat u op de bijbehorende manier kunt openen en ontsleutelen.

Bestanden verbergen, wijzigingen voorkomen of een map bewaken

Bestanden, mappen en schijven verbergen of weer zichtbaar maken

  1. Hiding File kiezen en het item toevoegen

    Open Local Disk > Hiding File. Gebruik Hide Files/Folders voor geselecteerde bestanden of mappen, of Hide Drive voor een ondersteunde lokale gegevensschijf.

  2. De zichtbaarheid controleren en items verbergen

    Selecteer het item in de lijst en gebruik Set to hide zo nodig. Controleer Status. Test eerst met een voorbeelditem of het in Windows Verkenner verborgen is.

  3. Met Unhide weer zichtbaar maken

    Ga terug naar Hiding File, selecteer het item en kies Unhide. Gebruik Refresh en controleer of het oorspronkelijke item zichtbaar is en normaal opent.

Hiding File heeft aparte knoppen voor bestanden en mappen en voor een lokale schijf, naast Unhide en Set to hide.

Zie ook: Bestanden of mappen verbergen en Een lokale schijf verbergen.

Bewerken, hernoemen of verwijderen voorkomen

  1. Een item toevoegen in Protecting File

    Open Local Disk > Protecting File. Kies Protect Files/Folders of Protect Drive voor het gewenste item.

  2. Beveiliging toepassen en testen met een voorbeeld

    Selecteer het item in de lijst en gebruik Set to protect. Controleer Status en test lezen, bewerken, hernoemen, verplaatsen en verwijderen met testgegevens die u kunt missen. Dit is lokale schrijfbeveiliging; er wordt geen versleuteld bestand gemaakt.

  3. Unprotect gebruiken voordat u wijzigingen aanbrengt

    Selecteer het item in hetzelfde onderdeel en kies Unprotect wanneer u wijzigingen wilt toestaan. Vernieuw de lijst en controleer of u het item weer kunt bewerken of verwijderen.

Protecting File bevat de knoppen Protect Files/Folders, Protect Drive, Set to protect en Unprotect.

Lees ook: Voorkomen dat een bestand of map wordt hernoemd of verwijderd.

Wijzigingen in een map volgen

  1. De te bewaken map toevoegen

    Open Local Disk > Folder Monitor, kies Adden selecteer de gewenste map. Gebruik Advanced Settings voor de opties van uw geïnstalleerde versie.

  2. Een testwijziging maken en de lijst vernieuwen

    Voer een onschuldige testbewerking uit in die map, ga terug naar Folder Monitor en kies Refresh. Bekijk in het onderste logboek de kolommen Time en Event .

  3. Gebeurtenissen exporteren of stoppen met mapbewaking

    Gebruik Export om een kopie van de gebeurtenissen te maken. Bewaar het exportbestand voordat u een logboek wist. Gebruik Remove om de geselecteerde map uit de bewakingslijst te halen.

De bovenste lijst bevat de bewaakte mappen. Het onderste deelvenster met Time en Event heeft eigen knoppen voor Refresh, Export en Clear.

Lees ook: Windows-, programma- en maplogboeken bekijken.

Externe opslag of een gedeelde netwerkmap beveiligen

Gebruik External Disk voor verwisselbare opslag en Shared Folder voor een gedeelde netwerkmap. Beide onderdelen hebben een eigen lijst.

Bestanden op een USB-stick of externe schijf vergrendelen

  1. De juiste schijf aansluiten en herkennen

    Sluit de USB-stick of externe schijf aan en controleer in Windows de stationsletter en het mappad. Houd het beheerderswachtwoord bij de hand.

  2. De geselecteerde bestanden toevoegen en vergrendelen

    Open External Disk > Locking File, gebruik Lock Files/Foldersen voeg de gewenste bestanden of mappen toe. Selecteer het item en kies Set to lock indien nodig.

  3. Toegang controleren en daarna herstellen met Unlock

    Controleer de status en test de toegang tot de geselecteerde bestanden. Ga terug naar deze lijst en gebruik Unlock om de toegang te herstellen. Wilt u een beveiligd bestand versturen? Gebruik dan File Encryption . Ga er niet van uit dat een lokale regel ook op een andere computer werkt.

Via External Disk > Locking File beheert u geselecteerde bestanden en mappen op verwisselbare opslag.

Bestanden op een USB-stick of externe schijf verbergen

  1. De verwisselbare schijf aansluiten

    Sluit de gewenste USB-stick of externe schijf aan voordat u bestanden selecteert. Controleer de stationsletter en het pad.

  2. De externe lijst Hiding File gebruiken

    Open External Disk > Hiding File, kies Hide Files/Foldersen voeg de gewenste bestanden toe. Selecteer ze en gebruik Set to hide indien nodig.

  3. De zichtbaarheid controleren en herstellen met Unhide

    Controleer de status en de zichtbaarheid in Verkenner. Ga terug naar de externe lijst Hiding File en kies Unhide wanneer de bestanden weer zichtbaar moeten zijn.

De schermafbeelding van Hiding File voor externe opslag toont een lege lijst. Sluit de schijf aan voordat u bestanden selecteert.

Zie ook: Een map op een USB-stick verbergen.

Een gedeelde netwerkmap vergrendelen of ontgrendelen

  1. Zorgen dat de gewenste gedeelde map bereikbaar is

    Maak verbinding met het juiste lokale netwerk en controleer of de gedeelde map bereikbaar is met de vereiste Windows-machtigingen.

  2. Het onderdeel voor mapvergrendeling op het netwerk kiezen

    Open Shared Folder > Locking File. Gebruik Lock Folder, selecteer de gewenste netwerkmap en gebruik Set to lock zo nodig voor de map in de lijst.

  3. Toegang testen en herstellen met Unlock

    Controleer het resultaat vanaf de beoogde clientcomputers en met de juiste gebruikersaccounts. Selecteer de gedeelde map in de lijst en gebruik Unlock wanneer u de toegang wilt herstellen. Trek geen conclusies over het hele netwerk op basis van één lokale test.

Onder Shared Folder > Locking File vindt u Lock Folder, Set to lock, Unlock en een aparte Folder List.

Versleutelde bestanden maken en openen

Een versleuteld GFL- of EXE-bestand maken

  1. Bronbestanden of -mappen toevoegen

    Open More Tools > File Encryption en kies Add Files/Folders. Controleer de lijst met bronbestanden en bewaar een afzonderlijke back-up.

  2. GFL of EXE kiezen en een wachtwoord instellen

    Kies Encrypt to gfl of Encrypt to exe. Voer het wachtwoord in en kies een opslaglocatie in het programma. Voor GFL moet File Lock Pro zijn geïnstalleerd; een EXE-bestand kunt u rechtstreeks uitvoeren.

  3. Het beveiligde bestand maken en testen

    Wacht tot het bestand klaar is, zoek het op en test het wachtwoord en de ontsleuteling. Bewaar de bronbestanden totdat u het resultaat hebt gecontroleerd.

File Encryption biedt Encrypt to gfl en Encrypt to exe. De aanwijzingen op het scherm leggen uit hoe u elk bestandstype opent.

Een GFL- of EXE-bestand openen en ontsleutelen

  1. Het type versleuteld bestand vaststellen

    Gebruik het voltooide .gfl of .exe -bestand, niet de oorspronkelijke bronbestanden. Houd het versleutelingswachtwoord bij de hand en zorg dat er voldoende vrije ruimte is op de doellocatie.

  2. Het bestand op de juiste manier openen

    Installeer voor GFL GiliSoft File Lock Pro op de Windows-computer en open het GFL-bestand. Voer voor EXE het gemaakte programma uit. Voer het vereiste wachtwoord in en kies het archief of de uitpakmap die het venster aanbiedt.

  3. De uitgepakte bestanden controleren

    Wacht tot het uitpakken klaar is, open de uitgepakte documenten of mediabestanden en controleer de inhoud. Ontsleuteling levert toegankelijke bestanden op de gekozen locatie op. Beheer die kopieën apart van het versleutelde bestand.

De schermafbeelding van File Encryption vermeldt dat u File Lock Pro nodig hebt voor GFL en dat u EXE rechtstreeks kunt uitvoeren.

Geselecteerde bestanden en mappen veilig wissen

File Shredder is bedoeld voor gegevens die definitief weg mogen, niet om bestanden tijdelijk te verbergen of vergrendelen. Maak de nodige back-ups voordat u iets toevoegt.

  1. Alleen bestanden of mappen toevoegen die weg mogen

    Open More Tools > File Shredder en gebruik Add Files/Folders. Controleer de geselecteerde paden en gebruik Remove of Clear om de lijst te corrigeren.

  2. De bewerking controleren vóór Safe Delete

    Bekijk Advanced Setting zo nodig en controleer of u de juiste bestanden of mappen hebt geselecteerd. Add drive en Disk Wiper zijn aparte schijfbewerkingen. Gebruik ze niet als u slechts één bestand wilt wissen.

  3. De verwijdering bevestigen en wachten

    Gebruik Safe Delete voor de geselecteerde bestanden of mappen en wacht tot het wissen klaar is. Controleer het resultaat. Met Unlock en Unhide kunt u veilig gewiste bestanden niet herstellen.

File Shredder toont Add Files/Folders, Add drive, Disk Wiper, Safe Delete en Advanced Setting als afzonderlijke knoppen.

Ga er niet van uit dat overschrijven alle gegevens op elke SSD of elk flashgeheugen definitief wist. Het wissen van één kopie verwijdert geen back-ups of gesynchroniseerde kopieën. Lees de handleiding voor veilig wissen in Windows om te bepalen welke gegevens de bewerking raakt.

Wachtwoorden, toegang tot het programma en logboeken beheren

Het beheerderswachtwoord wijzigen

  1. Change Password openen

    Kies Settings > Change Password. In de afgebeelde proefversie kunt u het wachtwoord pas na registratie wijzigen. Gebruik de beschikbare opties in uw geïnstalleerde versie.

  2. Het wachtwoord instellen en bevestigen

    Voer hetzelfde nieuwe beheerderswachtwoord in bij New Password en Confirm Passworden kies in het wachtwoordgedeelte Change zodra de knop beschikbaar is. Bewaar het wachtwoord op een veilige plek.

  3. Toegang tot het beheer controleren

    Controleer of u File Lock Pro opnieuw kunt openen en een beveiligd testitem kunt beheren. Stel het E-mailadres voor herstel in voordat u op verborgen of vergrendelde bestanden vertrouwt. Het beheerderswachtwoord staat los van het wachtwoord van een versleuteld bestand.

Change Password heeft aparte onderdelen voor het wachtwoord en het e-mailadres, elk met een eigen knop Change. De schermafbeelding toont een melding over de beperkingen van de proefversie.

Een e-mailadres voor herstel instellen

  1. Het aparte e-mailgedeelte opzoeken

    In Settings > Change Passwordvindt u Change Email onder de wachtwoordvelden. De schermafbeelding van de instellingen toont beide gedeelten.

  2. Een bereikbaar e-mailadres invoeren en bevestigen

    Vul New email en Confirm emailin en kies in het e-mailgedeelte Change . Bekijk Notify to email als u meldingen per e-mail wilt instellen.

  3. De toegangsgegevens bij de hand houden

    Controleer het ingestelde adres voordat u het beheerderswachtwoord wijzigt of startmogelijkheden verbergt. Bent u de toegang kwijt? Gebruik de herstel- of hulpfunctie in het geïnstalleerde programma of neem contact op met GiliSoft-ondersteuning. Een hersteladres kan veilig gewiste bestanden niet terughalen.

Reacties op onjuiste wachtwoorden instellen

  1. Self Protect openen

    Kies Settings > Self Protect en zoek Securityboven de aparte opties voor de verborgen modus.

  2. Opties voor waarschuwingen en aanmeldblokkering bekijken

    Kies de gewenste optie voor een waarschuwing per e-mail of een tijdelijke aanmeldblokkering. De schermafbeelding vermeldt meer dan vijf onjuiste pogingen en een blokkering van tien minuten. Controleer de tekst in uw geïnstalleerde versie; ga er niet van uit dat u die drempels kunt aanpassen.

  3. Instellingen voor meldingen en herstel controleren

    Controleer het ingestelde e-mailadres voor waarschuwingen en zorg dat u het beheerderswachtwoord en de herstelprocedure kent.

Self Protect scheidt reacties op herhaaldelijk onjuiste wachtwoorden van de zichtbaarheid van het bureaubladpictogram, het Startmenu, snelkoppelingen en het contextmenu.

Verborgen modus en snelkoppelingen instellen

  1. Een werkende startmethode behouden

    Controleer het beheerderswachtwoord en het hersteladres en zorg dat u weet hoe u File Lock Pro opnieuw kunt openen voordat u startmogelijkheden verbergt.

  2. De gewenste zichtbaarheidsopties kiezen

    Open Settings > Self Protect en bekijk onder Invisible (Stealth) Mode de opties voor het bureaublad, het Startmenu, snelkoppelingen en het contextmenu. De schermafbeelding van Self Protect toont deze instellingen.

  3. Opnieuw openen testen en ongewenste instellingen terugdraaien

    Controleer of de gekozen startmogelijkheden naar wens zichtbaar of verborgen zijn en of u het programma nog kunt openen. Ga terug naar Self Protect en schakel de betreffende optie uit om een startmogelijkheid terug te zetten.

Automatische vergrendeling bij herstarten of sluimerstand instellen

  1. General settings openen

    Kies Settings > General settings en bekijk de optie om bestanden of mappen uit de lijst automatisch te vergrendelen wanneer de computer in de sluimerstand gaat of opnieuw opstart.

  2. De lijst controleren en automatische vergrendeling inschakelen

    Schakel automatische vergrendeling in en gebruik Add Files/Folders voor de gewenste items. Controleer de paden en gebruik Remove of Clear om de lijst te corrigeren.

  3. De ingestelde gebeurtenis en ontgrendeling testen

    Sla uw werk op en test het herstarten of de sluimerstand met gegevens die u kunt missen. Controleer of de geselecteerde bestanden daarna vergrendeld zijn en of u de toegang kunt herstellen via Locking File.

.

Het programmalogboek bekijken of exporteren

  1. De lijst met programmagebeurtenissen openen

    Kies Settings > Program Log en controleer Enable Log Function. Deze lijst staat los van de gebeurtenissen in bewaakte mappen.

  2. De lijst vernieuwen en de gebeurtenissen bekijken

    Kies Refresh en bekijk onder Time en Event voor de beschikbare gebeurtenissen. Gebruik Mapbewaking voor activiteiten in bewaakte mappen.

  3. Exporteren voordat u de lijst wist

    Gebruik Export als u een kopie wilt bewaren. Controleer het exportbestand voordat u Clearkiest. Bekijk de Exclude List apart wanneer u bepaalt welke locaties onder de beveiliging vallen.

Program Log bevat Enable Log Function, de kolommen Time en Event en de knoppen Refresh, Export en Clear.

Veelvoorkomende problemen met bestandsbeveiliging oplossen

Een verborgen item ontbreekt

Open de bijbehorende lokale of externe lijst Hiding File, selecteer het item en kies Unhide. Controleer of de oorspronkelijke schijf is aangesloten.

Een bestand is leesbaar, maar kan niet worden gewijzigd

Kijk onder Protecting File en kies Unprotect voor het item als u het weer wilt kunnen bewerken.

Een item op een externe schijf is niet beschikbaar

Sluit de bedoelde schijf opnieuw aan en controleer de huidige stationsletter en het pad. Bekijk de lijst onder External Disk, niet een lokale regel voor een andere locatie.

Een GFL-bestand opent niet op een andere pc

Installeer File Lock Pro op de betreffende Windows-computer en gebruik het versleutelingswachtwoord. Controleer of u het voltooide versleutelde bestand opent.

De lokale vergrendeling werkt anders dan bedoeld

Selecteer het juiste item in Locking File, controleer Status en kies Refresh. Test Set to lock en Unlock met een voorbeelditem.

De vergrendeling van een gedeelde map werkt niet voor alle gebruikers hetzelfde

Controleer de bereikbaarheid van de juiste gedeelde map, de clientaccounts, de Windows-machtigingen en de beveiligingsregel voor de gedeelde map. Test op de betreffende clientcomputers.

Veelgestelde vragen over File Lock Pro

Kan File Lock Pro een hele schijf verbergen?

Gebruik Local Disk > Hiding File > Hide Drive voor een ondersteunde lokale gegevensschijf. Controleer welke schijf is geselecteerd en test eerst met gegevens die u kunt missen. Kies Unhide in de lijst om de schijf weer zichtbaar te maken.

Kan ik bestanden op een USB-stick vergrendelen?

Sluit de USB-stick aan en open External Disk > Locking File om geselecteerde bestanden of mappen te beheren. Kies Unlock om de toegang te herstellen. Maak met File Encryption een apart versleuteld bestand als u het wilt versturen. Ga er niet van uit dat een lokale toegangsregel op iedere andere computer werkt.

Versleutelt Protect het bestand?

Nee. Protect verhindert wijzigingen zoals bewerken, verwijderen, hernoemen, verplaatsen of schrijven, terwijl de inhoud leesbaar blijft. File Encryption maakt een apart versleuteld GFL- of EXE-bestand.

Wat is het verschil tussen een GFL- en een EXE-bestand?

Voor GFL moet GiliSoft File Lock Pro zijn geïnstalleerd op de Windows-computer waarop u het bestand opent. Een EXE-bestand kunt u rechtstreeks uitvoeren. Open het versleutelde bestand met het versleutelingswachtwoord, kies de uitpakmap en controleer de uitgepakte inhoud voordat u het bestand deelt.

Wat moet ik doen voordat ik de verborgen modus gebruik?

Stel een hersteladres in en bewaar het beheerderswachtwoord. Zorg dat u het programma nog kunt openen en test de toegang voordat u snelkoppelingen of andere startmogelijkheden verbergt. Schakel de betreffende optie onder Self Protect uit als u een startmogelijkheid wilt terugzetten.

Hoe bereid ik me voor op wachtwoordherstel?

Open Settings > Change Password en stel een e-mailadres in waar u toegang toe hebt voordat u de toegang kwijtraakt. Bewaar afzonderlijke back-ups van de beheergegevens en belangrijke bronbestanden. Gebruik zo nodig de herstel- of hulpfunctie van de geïnstalleerde versie of neem contact op met GiliSoft-ondersteuning.

Hoe maak ik een verborgen, vergrendeld of beveiligd bestand weer beschikbaar?

Selecteer het item in de bijbehorende lijst. Gebruik Unhide in Hiding File, Unlock in Locking File of Unprotect in Protecting File. Controleer daarna Status en de normale toegang. Deze knoppen herstellen geen verwijderde of veilig gewiste bestanden.

Zijn Folder Monitor en Program Log hetzelfde?

Nee. Folder Monitor registreert gebeurtenissen in geselecteerde bewaakte mappen. Settings > Program Log registreert de beschikbare programmagebeurtenissen van File Lock Pro. In beide kunt u logboeken bekijken en exporteren, maar ze registreren verschillende gebeurtenissen.

Is File Lock Pro gratis en voor welke licentie gelden de koopknoppen?

U kunt een proefversie voor Windows downloaden. Bekijk de huidige beperkingen in de geïnstalleerde proefversie. De koopknoppen in deze handleiding verwijzen naar de officiële aankoopoptie van $39.95 voor 1 jaar / 1 pc. Bekijk de beschikbare licenties op de aankooppagina. Een levenslange licentie is apart verkrijgbaar.

Beveilig uw bestanden in Windows

Gebruik File Lock Pro voor lokale toegangsregels, versleutelde GFL- of EXE-bestanden, beveiliging van externe opslag en mapbewaking.